ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ 
Ενοχές
Θυμός
Πένθος
Ενοχές

Τύψεις είναι η αντικειμενική συνειδητοποίηση ότι σκόπιμα φερθήκαμε με αρνητικό τρόπο απέναντι στον εαυτό μας ή στους άλλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε κακοί ή ανήθικοι. 

Ενοχή, όμως, είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν κάνουμε τις ακόλουθες σκέψεις:

1. Έκανα κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνω (ή απέτυχα να κάνω κάτι) γιατί οι πράξεις μου δεν συμβάδισαν με τις αξίες μου και παραβίασαν τις απόψεις μου περί αδικίας.

2. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι έχω άσχημο χαρακτήρα (ή ότι είμαι κακός, αναίσθητος, ανήθικος κτλ.).

Ο κύκλος της ενοχής

Αν σκεφτούμε ότι «νιώθω κακός, επομένως είμαι κακός» ίσως θεωρήσουμε ότι μέσα από την αυτοτιμωρία θα καταφέρουμε να βελτιωθούμε. Στην πραγματικότητα όμως, οι ενοχές μας οδηγούν σε αντιπαραγωγικές πράξεις που ενισχύουν το αίσθημα αναξιότητας.

          Σκέψεις              Þ    Συναίσθημα       Þ     Συμπεριφορά

Δεν θα έπρεπε να βλέπω TV                 Ενοχή                           Αναβλητικότητα

Είμαι ανεύθυνος και τεμπέλης               Άγχος                           ΒουλιμίαΟι αρνητικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές αλληλεπιδρούν στη δημιουργία της αυτοκαταστροφικής ψευδαίσθησης ότι είμαστε κακοί. Όσο πιο κακοί αισθανόμαστε, τόσο πιο αμυντικοί γινόμαστε και αυτό συμβάλλει στην κακή μας συμπεριφορά. Συνεπώς, ποιος ο λόγος να νιώθουμε ένοχες όταν η πράξη μας δεν αναστρέφεται;

Μέθοδοι απαλλαγής από τα αισθήματα ενοχής:

1. Απομακρύνετε τα «πρέπει».

Αντικαταστήστε τα «πρέπει» με άλλες λέξεις όπως: «Καλό θα ήταν…», «θα ήταν όμορφα να μπορούσα…»

2. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Αν απομακρύνετε τα «πρέπει» δεν σημαίνει ότι θα γίνετε ανήθικοι. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε τη συναισθηματική κατανόηση του αντίκτυπου της συμπεριφορά σας στον εαυτό σας και στους άλλους.

3. Διδάξτε στους άλλους τα όρια. Δυστυχώς, όταν είμαστε επιρρεπείς στην ενοχή συνήθως οι άλλοι τη χρησιμοποιούν για να μας εκμεταλλευτούν.
 

 
Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων Sitemap