ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ 
Ενοχές
Θυμός
Πένθος
Θυμός

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗΣ ΘΥΜΟΥ

 • Λανθασμένα κατευθυνόμενος θυμός
  Μη εστιασμένος θυμός. Δηλαδή, εκτόνωση του θυμού σε αντικείμενα, σε άσχετους ανθρώπους ή στον ίδιο μας τον εαυτό με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Π.χ. θύμωσα με τη φίλη μου και έφαγα μια πάστα. 
 • Συσσώρευση θυμού
  Μια ακόμη συνηθισμένη τακτική είναι η καταπίεσή του θυμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπίεση και άλλων συναισθημάτων, καθώς και την εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Π.χ. είμαι θυμωμένος, αλλά και να πω κάτι δεν θα βγει τίποτα.
 • Το φίλτρο θυμού
  Είναι μια άμυνα απέναντι στους άλλους όπου τα αρνητικά συναισθήματα νεκρώνονται έτσι ώστε να μη νιώθουμε τίποτα. Δυστυχώς, αυτό το φίλτρο επηρεάζει την έκφραση όλης της γκάμας συναισθημάτων. Π.χ. θα έπρεπε να νιώθω θυμωμένος, αλλά στη πραγματικότητα δεν νιώθω τίποτα.
 • Υγιής έκφραση θυμού.
  Μια μη επιθετική έκφραση των συναισθημάτων μας χωρίς να αποδίδουμε «κατηγορίες» ή «κίνητρα» στους άλλους. Π.χ. Είμαι θυμωμένος γιατί άργησες

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

1. Αναζητήστε τον υπαίτιο του θυμού σας. Ο θυμός μας σχετίζεται από τις ερμηνείες που εμείς δίνουμε στα γεγονότα γύρω μας. Η άποψη ότι είμαστε υπεύθυνοι για το θυμό μας μας βοηθάει γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε αυτοέλεγχο.

2. Αναρωτηθείτε για τη βοήθεια που θα σας προσφέρει ο θυμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θυμός δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να επιλύσουμε κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως, δυσκολεύει την αναζήτηση δημιουργικών λύσεων.

3. Μάθετε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. Συνήθως πίσω από το συναίσθημα του θυμού κρύβεται το αίσθημα ότι κάποιος είναι άδικος μαζί σας. Ωστόσο, οι έννοιες της αλήθειας και της δικαιοσύνης δεν είναι κοινές για όλους, άρα και η προσδοκία ότι μπορούμε να ζούμε σε ένα δίκαιο κόσμο είναι εξωπραγματική.

4. Παρατηρήστε τον τρόπο εκτόνωσης του θυμού σας. Κανένας δεν αισθάνεται ότι αξίζει μια τιμωρία. Συνεπώς, η εκδικητικότητα απλώς θα στενέψει τα περιθώρια επικοινωνίας. Ακόμα κι αν πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε θα είναι προσωρινά και μπορεί να οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια δυσαρέσκεια.


 

 
Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων Sitemap