Αναπτύξτε θετική Εικόνα – Σώματος!

Εικόνα σώματος είναι η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας.

Η αρνητική ή διαταραγμένη εικόνα σώματος έχει ως αποτέλεσμα έντονο στρες και δυσκολίες αποδοχής του εαυτού, άσχετα με την πραγματικότητα. Είναι δε, ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με κάποιες διαταραχές, όπως η Ψυχογενή Ανορεξία. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας άνθρωπος δέχεται θαυμασμό μόνο για την εξωτερική του εμφάνιση είναι πιθανό να την συγχέει με την αυτοεκτίμηση. Ένα ελάττωμα στην εξωτερική εμφάνιση γίνεται αυτομάτως ένα ελάττωμα στην ουσία της ύπαρξής του.

Παρατηρείται ότι ένα άτομο μπορεί να έχει θετικές αλλαγές στο σώμα του και να παραμένει δυσαρεστημένο, καθώς διατηρεί την προσδοκία ότι θα αποδεχθεί το σώμα του μόνο όταν θα έχει το ιδανικό βάρος.

Οι έρευνες λένε, ότι οι άνθρωποι με υγιή εικόνα σώματος και υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν λιγότερο άγχος, είναι πιο θαρραλέοι και διεκδικητικοί στις σχέσεις τους με τους άλλους και είναι περισσότερο πιθανό να προωθήσουν θετικές αλλαγές στο σώμα τους και να τις διατηρήσουν.

Συμβουλές:

  • Αναπτύξτε θετική εικόνα σώματος εστιάζοντας περισσότερο στην υγεία παρά στην εξωτερική εμφάνιση.
  • Να ντύνεστε όμορφα και να περιποιείστε τον εαυτό σας και να μη περιμένετε να φτάσετε στο ιδανικό βάρος για να αγοράσετε αυτό που θέλετε να φορέσετε.
  • Αναρωτηθείτε αν υπάρχουν πράγματα που αποφεύγετε λόγω της εξωτερικής σας εμφάνισης.
  • Αποφεύγετε να ζυγίζεστε παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα καθώς η συμπεριφορά αυτή οδηγεί σε μια συνεχή αρνητική ενασχόληση με το σώμα σας.
  • Μην κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους ανάλογα με το βάρος τους. Ένας άνθρωπος δεν χάνει την αξία του όταν βάζει κιλά και κατ’επέκταση η απώλεια κιλών δεν μας κάνει καλύτερους.
  • Αλλάξτε τις αρνητικές πεποιθήσεις (π.χ. δεν μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου αν δεν αδυνατίσω ή αν δεν αποκτήσω το τέλειο σώμα).

Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε αρνητική εικόνα – σώματος, τότε είναι καλύτερο να εμβαθύνετε στους λόγους της διαταραγμένης αυτής εικόνας.

Διαβάστε επίσης:
  • Αποδεχόμενοι τα κιλά μας και αντιμετωπίζοντας την κριτική των άλλων
  • ΚΛΕΙΣΙΜΟ