Υποφέρετε από Υπερφαγίες, Παχυσαρκία ή Διατροφικές Διαταραχές;

Το παράδοξο της σημερινής κοινωνίας είναι ότι υπάρχει μια έντονη προώθηση ενός τρόπου ζωής που ευνοεί τη συσσώρευση κιλών, αλλά τιμωρεί τους ανθρώπους που έχουν παραπανίσια κιλά. Μεγάλα ποσά δίνονται στην προώθηση φαγητών «ταχείας κατανάλωσης» και πολλών θερμίδων, ενώ παράλληλα οι ρυθμοί ζωής απαιτούν από τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν όλο και πιο πολλούς ρόλους και ώρες εργασίας με αντίτιμο την αυτοφροντίδα τους. Η έλλειψη αυτοφροντίδας οδηγεί στην κατανάλωση πρόχειρου, παχυντικού φαγητού λόγω έλλειψης προγράμματος, αλλά και στην χρήση του φαγητού ως τρόπου γρήγορης ικανοποίησης και εκτόνωσης.

Παράλληλα, η κοινωνία απαιτεί από τους ανθρώπους χαμηλό σωματικό βάρος. Επακόλουθο αυτού είναι, οτι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν υπερβολικά το σωματικό τους βάρος ώστε να γίνουν «αποδεκτοί», ενώ κάποιοι άνθρωποι που έχουν παραπανίσια κιλά να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις και τα αρνητικά σχόλια των γύρω τους.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται άγχοςενοχές και κατάθλιψη, καθώς επίσης διαταράσσεται η εικόνα-σώματος, και όλα αυτά τα συναισθήματα οδηγούν με τη σειρά τους στην κατανάλωση ώς τρόπου εκτόνωσης της συναισθηματικής μας πείνας.

Πιο απλά, όταν το φαγητό και οι σκέψεις γύρω από την κατανάλωση και τα κιλά μονοπωλούν τη ζωή μας, τότε ίσως να υπάρχει κάποιο θέμα διατροφικής διαταραχής.. Αν εσείς ή κάποιος οικείος υποφέρει από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη άμεσα, καθως οι διατροφικές διαταραχές χειροτερεύουν με τα χρόνια και προκαλούν σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές φθορές. Οι θεραπευτικές συνεδρίες κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε θέματα διατροφής. Οι θεραπευτικές τεχνικές εστιάζονται στη βελτίωση της εικόνας σώματος, στη διαχείριση κρίσεων υπερφαγίας, στην εκμάθηση τεχνικών ελέγχου της παρόρμησής  και σε θέματα όπως η οριοθέτηση των άλλων και η διεκδικητικότα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση.

Διαβάστε επίσης:
  • Αυτοφροντίδα και Διατροφή – Πως οι σκέψεις μας για τα κιλά μας επηρεάζουν τη διατροφή
  • Ψυχογενής Ανορεξία
  • Ψυχογενής Βουλιμία
  • Διαταραχή στην Πρόσληψη Τροφής Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς
  • Παχυσαρκία
  • Νυχτερινή Υπερφαγία (ΝΕS)
  • Ορθορεξία («ορθή» διατροφική διαταραχή)
  • ΚΛΕΙΣΙΜΟ