Το σύνδρομο μετά τις διακοπές (PVS)

Το σύνδρομο μετά τις διακοπές (PVS)

Σεπτέμβρης…! Αρχή Φθινοπώρου και περίοδος προσαρμογής μετά τις διακοπές… Δύσκολη περίοδος για όλους! Γεμάτοι νοσταλγία για τις χαρές του καλοκαιριού που αφήσαμε, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην πεζή καθημερινότητα. Κάποιοι μετά το… σκοτσέζικο ντουζ των πρώτων ημερών, προσαρμόζονται χωρίς μεγάλες δυσκολίες στον, προ των διακοπών τρόπο ζωής. Κάποιοι άλλοι, όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, δεν τα καταφέρνουν και υποφέρουν ακόμα και στη σκέψη, πως το καλοκαιράκι έγινε ποια παρελθόν, δυσκολεύοντας, έτσι, τα πράγματα. Αυτή η έντονη έλλειψη διάθεσης προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές, λέγεται, κατά την ψυχολογία, PVS«Post Vacation Syndrome» Σύνδρομο μετά τις διακοπές.

Η ψυχολόγος Νικολίνα Δανιηλίδου, στη συνέντευξη που ακολουθεί, λύνει τις απορίες για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που απασχολούν εσάς, που η νοσταλγία του καλοκαιριού δε λέει να σας αφήσει:

Με το τέλος των διακοπών ορισμένοι προσβάλλονται από το «Σύνδρομο μετά τις διακοπές», το PVS όπως λέγεται. Ποια είναι τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού, εύκολα αναγνωρίζονται και τα πιο συνηθισμένα είναι, έλλειψη διάθεσης, χαμηλή ενεργητικότητα, υπνηλία, υπερφαγία, αφαγία, μελαγχολία. Συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ήπια κατάθλιψη, χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια.

Πότε και γιατί εμφανίζεται το σύνδρομο αυτό;

Συνήθως, οι διακοπές είναι ο μόνος χρόνος που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας, έντασης και υποχρεώσεων. Ο χρόνος όμως είναι λιγοστός για να αντισταθμίσουμε όλες τις μέρες χαλάρωσης που αφαιρέσαμε από την καθημερινότητά μας.  Αν λοιπόν, το υπόλοιπο διάστημα δεν έχουμε ένα ισοζύγιο αυτοφροντίδας και υποχρεώσεων,  το πιο πιθανό είναι να μη προλάβουμε να ξεκουραστούμε στις διακοπές και να παρουσιάσουμε την προαναφερθείσα συμπτωματολογία

Οι έρωτες του καλοκαιριού που έγιναν παρελθόν, είναι πιθανό να επιδεινώσουν το «Σύνδρομο μετά τις Διακοπές»;

Η ανάλαφρη διάθεση που επικρατεί το καλοκαίρι, ευνοεί να δημιουργηθούν καλοκαιρινοί έρωτες, παράταιροι πιθανόν στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορούμε ωστόσο, να ορίσουμε αν, συγκεκριμένα,  οι έρωτες των διακοπών επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την προσωπικότητα του καθενός, τη διάρκεια της σχέσης, την ένταση, την ποιότητά της. Σίγουρα όμως, η απώλεια ενός επιθυμητού προσώπου φέρνει μελαγχολία.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει το σύνδρομο αυτό στην καθημερινότητά μας;

Πολλές… Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας ή να τις αναβάλουμε διαρκώς. Συχνό παράδειγμα, οι βαλίτσες που παραμένουν κλειστές δίπλα από την εξώπορτα σαν να είμαστε σε ετοιμότητα να φύγουμε ξανά.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία… Ισχύει στην περίπτωσή μας αυτό, χωρίς να θεωρηθεί βέβαια, ως μέτρο πρόληψης και η… αποχή μας από τις διακοπές;

Οπωσδήποτε ισχύει! Καλό είναι λοιπόν, να προνοούμε ώστε στην επιστροφή να μη δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα που ίσως εμποδίσουν τη φυσιολογική ένταξη στη ρουτίνα μας. Σας αναφέρω μερικά τρικ που μπορεί να βοηθήσουν: ας καθαρίσουμε το σπίτι πριν φύγουμε. Στην επιστροφή, θα αισθανθούμε όμορφα αντικρίζοντάς το τακτοποιημένο. Επίσης, δεν πρέπει να αναβάλουμε τις υποχρεώσεις μας για μετά τις διακοπές. Η συσσώρευση δουλειάς θα μας εξαντλήσει. Γενικά, η επανένταξη στην καθημερινότητα πρέπει να γίνεται ομαλά. Καλή ιδέα είναι να έχουμε ένα περιθώριο 1-2 ημερών, πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας.

Και ποια είναι η θεραπεία σε περίπτωση που εμφανιστεί το «Σύνδρομο μετά τις Διακοπές»;

Αν αναγνωρίζετε τα συμπτώματα στον εαυτό σας, τότε η λύση είναι μια: Διακοπές ξανά… Μικρά ταξιδάκια αυθημερόν, βοηθούν να προσαρμοστείτε σταδιακά. Φυλάξτε τις αναμνήσεις σας ζωντανές. Κρατήστε επαφή με τους νέους σας φίλους. Εμφανίστε τις φωτογραφίες σύντομα και δώστε πνοή γιορτής στην επιστροφή σας, καλώντας π.χ. σε δείπνο όλους τους φίλους σας για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Τέλος, ποιο είναι το μυστικό για να μη μας αγγίζει το «Σύνδρομο μετά τις Διακοπές» και να μπαίνουμε στο φθινόπωρο πάντα φρέσκοι, ξεκούραστοι και έτοιμοι για δράση;

Το μυστικό είναι να μη περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φροντίστε να έχετε σύντομες διακοπές και διαφυλάξτε την αυτοφροντίδα σας, για να έχετε καλή υγεία και διάθεση. Τότε, φυσικά, η απόδοση στις υποχρεώσεις σας θα είναι πιο ποιοτική και στις επόμενες διακοπές θα είστε πέρα από κάθε κίνδυνο προσβολής αυτού του Συνδρόμου.

@Ψυχολογία: γράφει η Κατερίνα Κ. Τερζοπούλου.

Αυλαία της Θεσσαλονίκης

Τεύχος 10, Σεπτέμβριος 2004

Αφήστε μια απάντηση

ΚΛΕΙΣΙΜΟ