Αυτοπεποίθηση παιδιού: Πως να την ενισχύσω

Για να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου, χρειάζεται να του δείξω ότι το αποδέχομαι.

Στο μυαλό του παιδιού: «Αξίζω» = με αγαπούν και με αποδέχονται οι γονείς μου.

Άτομα με υγιή αυτοπεποίθηση σέβονται τον εαυτό τους και είναι σίγουρα για τις αποφάσεις τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν συχνά περισσότερες επιτυχίες στη ζωή τους.

Άτομα με χαμηλή αυτοεπεποίθηση έχουν ελάχιστο αυτοσεβασμό και δε νιώθουν βέβαιοι για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Η ανασφάλεια αυτή, οδηγεί στην παραίτηση, στην αίσθηση αναξιότητας και περιμένουν την αποτυχία σαμποτάροντας τον εαυτό τους.

Τα παιδιά μας δημιουργούν την αυτοπεποίθησή τους σύμφωνα με αυτό που βιώνουν για τον εαυτό τους μέσα στην οικογένεια. Είναι μια άγραφη κόλλα χαρτί πάνω στην οποία εμείς γράφουμε ανεξίτηλα. Αναρωτηθείτε, λοιπόν, τί συναίσθημα αντανακλώ στο παιδί μου. Αν του δείχνω ότι με απογοητεύει, άρα είναι «απογοητευτικός».

Τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών:

  • Προσπαθούμε να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού κι όχι το ίδιο το παιδί, π.χ. «Είναι ανεύθυνο να γυρίζεις αργά χωρίς, να μας έχεις ειδοποιήσει», αντί για «Είσαι τελείως ανεύθυνος!».
  • Οι οικογενειακοί κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και όχι καταπιεστικοί. Τα όρια πρέπει να δίνονται με ένα υγιή και όμορφο τρόπο.
  • Αποφεύγουμε τα αρνητικά σχόλια για την επίδοση του παιδιού. Ας προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια στάση που θα δείχνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί όταν αυτό δυσκολεύεται σε κάποιες περιστάσεις, κι έτσι θα καταλάβει πως πιστεύουμε στις ικανότητές του.
  • Ας μη γίνουμε ο ‘διορθωτής’ κάποιων καταστάσεων. Μην κάνετε εσείς για τα παιδία πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους με λίγη προσπάθεια. Η υπερπροστασία προκαλεί ανασφάλεια στο παιδί κι έτσι αυτό εξαρτάται ολοκληρωτικά από εσάς. Έτσι μειώνεται η αυτοπεποίθησή του.
  • Ας βοηθήσουμε το παιδί να αποδέχεται τις αδυναμίες του και το σώμα του άσχετα από την εικόνα του, ώστε να αγαπάει τον εαυτό του. Ας του εξηγήσουμε πως όλοι έχουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, και δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι! Αν δίνουμε έμφαση μόνο στο ότι πρέπει να τα κάνει όλα σωστά και τέλεια, χωρίς να αφήνουμε περιθώριο λάθους, δημιουργούμε άγχος στο παιδί.
  • Επιπρόσθετα, μόνο από την αποδοχή θα οδηγηθεί στην αυτοβελτίωση.

Επιστροφή

ΚΛΕΙΣΙΜΟ