Προβλήματα Σχέσεων; Πως να τα διαχειριστείτε!

Για κάθε άνθρωπο, οι σχέσεις που διαμορφώνει με τους άλλους επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής του. Με τον όρο σχέση δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε ερωτική σχέση, αλλά στο ότι «σχετιζόμαστε» με τους άλλους. Πολλοί άνθρωποι ζητάνε βοήθεια για να διαχειριστούν προβλήματα σχέσεων με σημαντικούς άλλους της ζωής τους όπως, γονείς, παιδιά, συντρόφους, φίλους, ή συνεργάτες.

Όπως είναι λογικό, υγιείς σχέσεις σημαίνουν και υγιή όρια, αλλά και κατανόηση των αναγκών του άλλου. Η καλή, μη επιθετική έκφραση των ορίων μας προς τους αγαπημένους μας σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση. Σε κάθε σχέση υπάρχουν διαπληκτισμοί, προβλήματα και συγκρούσεις. Ο τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων όμως, καθορίζει την επιτυχία μιας σχέσης.

Μια σχέση σίγουρα θα έχει και διαφωνίες. Το σημαντικό είναι να υπάρχει άμεσος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Διαφορετικά, οι καβγάδες και τα γενικότερα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να υπερκαλύψουν τα θετικά συναισθήματα που βιώνουμε για τον άλλο.

Για να κατανοήσουμε τα ζητήματα που μπορεί να εμπλέκονται στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους χρειάζεται να κατανοήσουμε το μοτίβο της συμπεριφοράς μας. Για παράδειγμα το μοτίβο των σχέσεων ή τους ρόλους που επαναλαμβάνουμε.

Στη θεραπεία, ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε καλύτερα τη φύση των προβλημάτων μας και την κατανόηση της σχέσης μας. Η θεραπεία είναι σε ατομικό επίπεδο και όχι ψυχοθεραπεία ζεύγους ή οικογένειας, ωστόσο γίνεται παραπομπή αν κριθεί απαραίτητο και αν τα μέλη της σχέσης είναι διαθέσιμα.

Τα συχνότερα θέματα που αναφέρονται στις συνεδρίες σχετικά με προβλήματα σχέσεων είναι η δυσκολία οριοθέτησης των άλλων, η έλλειψη επικοινωνίας, οι συχνές διαμάχες, η υπερβολική έκφραση ζήλιας, η δυσκολία δέσμευσης και τα σεξουαλικά ζητήματα.

Ειδικά Ζητήματα:

Ειδικά ζητήματα μπορεί να είναι η κακοποίηση και η βία. Έκφραση βίας εννοούμε τη σωματική ή σεξουαλική βία, τη κοινωνική και οικονομική βία και τη ψυχική βία (απειλές, λεκτική επιθετικότητα). Αν έσεις ή κάποιος δικός σας θυματοποιείται, μη το αγνοείτε. Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Απευθυνθείτε στη γραμμή Συμβουλευτική στήριξη για θέματα οικογενειακής βίας 1440, στην αστυνομία ή στη Γραμμή  SOS 15900 για γυναίκες θύµατα βίας. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  sos15900@isotita.gr.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ